03:09

1403/07/20

​اجرای بیمه شخص ثالث اجباری وسایل نقلیه ریلی به کجا رسید؟

قانون بیمه اجباری شخص ثالث صراحتا اعلام کرده که وسایل نقلیه ریلی هم مشمول این بیمه خواهند شد موضوعی که همچنان در پیچ و خم اجراست.

به گزارش پایگاه خبری ایران ناوگان به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، بنابر ماده یک قانون بیمه اجباری شخص ثالت که سال ۱۳۹۵ مصوب شد، در تعریف وسیله نقلیه شامل این قانون وسایل نقلیه موتوری زمینی و ریلی اعم از واگن ها، لکوموتیو ها و واگن های متصل صراحتا بیان شده است که باید مشمول قانون بیمه ی شخص ثالث باشند.

بیمه شخص ثالت که در وسایل نقلیه ریلی (قطار) جای خود را به بیمه مسئولیت داده و در رابطه با تفاوت این موضوع رئیس کل بیمه مرکزی علی استادهاشمی گفته بود: بیمه شخص ثالث ریلی حتما قابلیت خیلی بیشتری نسبت به بیمه مسئولیت خواهد داشت تا خدایی نکرده اگر حادثه ریلی رخ داد میزان مبلغ و تعداد بیشتری از زیان دیدگان را از این مسیر بتوانیم پوشش دهیم.

بر اساس قانون تمام وسایل نقلیه مشمول بیمه اجباری شخص ثالث هستند

اما بیمه مرکزی برای اجرای دقیق این بند قانونی (بیمه شخص ثالث وسایل نقلیه ای ریلی) از بهمن سال ۱۴۰۱ دست به کار شد و در همین زمینه رئیس کل وقت بیمه مرکزی مجید بهزاد پور گفته بود: قانون بیمه شخص ثالث پیش بینی کرده است که تمام وسایل نقلیه مشمول بیمه اجباری شخص ثالث شوند. در گذشته وسایل نقلی ریلی تحت پوشش این قانون نبودند اخیرا با تلاش و همکاری خود مجموعه راه آهن و سایر بخش ها در ابتدا یک پیش نویس تهیه و برای هیات دولت در مهر(۱۴۰۱) ارسال کردیم سقف این نرخ ها مشخص و ابلاغ شد.

او در ادامه افزود: روز گذشته (۳ بهمن ۱۴۰۱) در جلسه شورای عالی بیمه، جدول ها با توجه به سقف مشخص شده کامل و عدد های دقیق تعیین و به مجموعه شرکت های بیمه ابلاغ شد که می توانند از الان به بعد تمام افرادی که به خاطر حوادث ریلی دچار حادثه می شوند تحت پوشش شرکت های بیمه قرار گیرند.

تعرفه بیمه شخص ثالث وسایل نقلیه مشخص است

بیمه شخص ثالث وسایل نقلیه ریلی که در سال ۱۴۰۲ هم اجرایی نشد! و در آخرین روز های کاری ۱۴۰۲ باشگاه باشگاه خبرنگاران جوان به سراغ مجید مشعلچی قائم مقام رئیس کل بیمه مرکزی رفت و او در این راستا گفت: در سال ۱۳۹۵ که قانون بیمه اجباری شخص ثالث مصوب شد بیشتر تمرکز صنعت بیمه روی بیمه اجباری وسایل نقلیه موتوری زمینی بود و کمتر به سایر وسایل نقلیه توجه شد.

او افزود: تا این که در سال های اخیر توجهی به موضوع بیمه شخص ثالت وسایل نقلیه ریلی هم شد و بیمه مرکزی روی وسایل حمل و نقل ریلی مسافربری، باربری، بین شهری و داخل شهری همان مترو شروع به بحث کرد. اولین مورد بحث تعرفه بود که در شورای عالی بیمه تعرفه مربوط به بیمه های شخص ثالث وسایل نقلیه ریلی پیشنهاد شد و در شورای عالی با تغییراتی تصویب شد. بر این اساس نرخنامه بیمه نامه های شخص ثالث حوادث ریلی را داریم.

این مقام مسئول گفت: گام بعدی این بود که برای عمل به این نرخنامه نیازمند شیوه نامه اجرایی هستیم شیوه نامه اجرایی بیمه نامه شخص ثالث ریلی بین شهری یا همان قطار ها را با سرعت ویژه با همکاری راه آهن پیش بردیم و در نهایت شیوه نامه نهایی و ابلاغ شد تنها مورد باقی مانده بحث مترو بود. مترو دارای ظرافت و حساسیت های ویژه ای است که باید به آن توجه داشت در نهایت یک هفته ای است است که شیوه نامه اجرایی بیمه شخص مترو را هم با کمک همکاران نهایی کردیم و آماده ابلاغ است.

مشعلچی در ادامه اظهار کرد: مورد آخر به حداقل اطلاعات و داده ها مورد نیاز بازمی گردد که باید در سامانه سنهاب بیمه مرکزی وجود داشته باشد تا ما آن را در اختیار شرکت ها قرار دهیم و بر اساس این اطلاعات بیمه نامه صادر کنند. اطلاعات هم دو دسته است که ما اطلاعات افراد حقیقی را داریم، اما اطلاعات مربوط به خود وسیله حمل و نقل ریلی را نداریم برای قطار اطلاعات دریافت شده که باید آن را بر اساس پروتکل هایی در اختیار شرکت ها قرار دهیم، اما برای مترو هنوز به جمع بندی نهایی در خصوص داده های خود وسیله نقلیه نرسیدم که انتطار داریم ظرف دو هفته آینده این داده ها کامل و ما به شرکت ها ابلاغ کنیم. در نهایت اگر این مورد هم نهایی شود تنها ابلاغ ما به شرکت های بیمه می ماند که اعلام کنیم از ابتدای ۱۴۰۳ دیگر اجازه تمدید صدور بیمه نامه مسئولیت را ندارند.

چشم انتظاری برای اجرای بیمه شخص ثالت وسایل نقلیه ریلی

حالا بیش از دوماه از ابتدای سال ۱۴۰۳ گذشته و باشگاه خبرنگاران جوان برای مطلع شدن از آخرین جزئیات بیمه شخص وسایل نقلیه ریلی به سراغ بیمه مرکزی رفتیم و در این راستا صادق کیان مدیر توسعه و نوآوری مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات بیمه مرکزی به ما خبرنگاران جوان گفت: در خصوص بیمه نامه شخص ثالت وسایل نقلیه ریلی یک شیوه نامه ای را از اسفندماه سال گذشته به شرکت های بیمه ابلاغ کردیم و شرکت های بیمه در حال راه اندازی موارد ابلاغی هستند تست هایی گرفته شده، جواب تست های عملیاتی مثبت بوده و شرکت های بیمه امکان صدور بیمه نامه را دارند.

این مقام مسئول در ادامه اظهار کرد: این بحث دو جنبه دارد یک این که بیمه مرکزی به عنوان نهاد تنطیم گر کنترل کار را انجام می دهد، اما لازم است که در نرم افزار های شرکت بیمه هم تغییراتی انجام و بروزرسانی در این نوع بیمه شکل گیرد بعد از ابلاغ بیمه مرکزی شرکت های بیمه هم برای انجام آن گام برداشتند. باید اشاره کرد در انتهای سال گذشته هم جدول تعرفه حق بیمه شخص ثالت وسایل نقلیه ریلی برای امسال توسط معاونت نظارت بیمه مرکزی ابلاغ شده است و امیدواریم تا انتهای ماه آینده (تیرماه) در صورت آمادگی شرکت های بیمه امکان صدور این بیمه نامه ها را داشته باشیم.

او همچنین اظهار کرد: شرکت های بیمه بستری دارند که فرآیند بیمه گری باید در آن نهادینه شود برای بیمه شخص ثالث این موضوع اتفاق افتاده، اما به دلیل مفاهیمی که در بحث ریلی وجود دارد لازم است تغییراتی ایجاد، پیاده سازی و بعد به شکل کلی عملیاتی شود که این اقدامات از اسفندماه سال گذشته آغاز شده و بیمه مرکزی این اقدامات را پیگیری می کند.

کیان در نهایت گفت: تمامی شرکت های بیمه امکان صدور بیمه نامه شخص ثالث وسایل نقلیه ای ریلی را دارند و محدودیتی برای خرید بیمه نامه شخص ثالث وسایل نقلیه ای ریلی برای شرکت ها وجود ندارد.

به تازگی هم صاحبکاری مدیرکل رفاهی راه آهن در مصاحبه اختصاصی با یکی از رسانه های بیمه ای اعلام کرده بود که پس از انجام تشریفات اداری، یکی از شرکت های بیمه به عنوان مجری طرح بیمه شخص ثالث رجا اعلام شده است.

او همچنین افزود: شرکت های ریلی بخش خصوصی موظف هستند هرچه سریع تر مجری بیمه خود را معین نمایند که در غیر این صورت تخلف آنها محرز شده و برخورد خواهد شد.

حالا باید منتظر ماند و دید سرانجام بیمه شخص ثالث وسایل نقلیه ریلی که قانون هم بر آن تاکید دارد به مرحله نهایی خواهد رسید؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *